‘Now what’

Documentaire over Kyteman van oktober 2009 tot oktober 2011
van Laura Meijer 

In één jaar tijd wordt ie wereldberoemd met zijn eigen orkest en wint zo ongeveer alle popprijzen die Nederland rijk zijn. Wat kan daar nog overheen? Dat weet Kyteman, want daar hebben we het over, zelf ook niet. Zo’n on-Nederlandse grootsheid en dan nog wel gewoon in deze tijd maakt nieuwsgierig. In mijn hoofd spin in allerlei verhalen over grootste kunstenaars, onuitputtelijke inspiratie en een leven dat komt aanwaaien.

‘Now what’,  de documantaire over Kyteman, laat weinig heel van mijn romantische verhalen. Documentairemaakster Laura Meijer kreeg van Kyteman toestemming om hem twee jaar lang dicht op de huid te zitten. Ongecensureerd. Het eerste shot is van Kyteman direct na zijn laatste concert in oktober 2009. Hij stopt met optreden, omdat hij in de maalstroom van ongekende populariteit zijn eigen muzikaliteit dreigt kwijt te raken. Klemmend vraagt hij zich af: ‘Wat nu?’ Ja, zijn eigen muziek maken, maar wat is dat?

De film toont hoe het zoeken naar eigen muziek eruit ziet. Er zijn enkele succesvolle projecten, zoals het samenspelen met Eric Vloeimans’ Gatecrash. Het lijkt hem weinig voldoening te geven. De hal die hij in Utrecht gekocht heeft (en ook de rest van de straat, nee, niet in monopoly, maar in het echt) is leeg en de ombouw tot muziekvrijplaats komt maar niet van de grond. Er zijn de lange periodes van leegheid en niet-weten. Het geld raakt op. Iedereen wordt wanhopig, zelfs zijn vader, die ook zijn manager is. Uiteindelijk slaan zijn vader en vrienden de handen ineen en beginnen met het opknappen van de hal. Als die muziekklaar is, vertrekt Kyteman naar Ijsland. Alleen. Daar, in de leegte en in de kou, vindt hij zijn muziek terug. Zijn muziekmaatje stapt op het vliegtuig en samen werken ze in een klein internetcafé in Reikjavik de eerste composities uit.

Het is nu april 2012. De concerten van maart en april waren in een mum uitverkocht, net als de extra concerten. De documentaire, een eerlijke inkijk in het leven van een muzikaal genie, is vast nog lange tijd te zien en biedt volop inspiratie. En voor het eerst ben ik blij dat ik alleen maar muziek maak voor mijn eigen plezier.

‘n Voorproefje van de documentaire

Dit bericht is geplaatst in Lezen, Luisteren met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>